Praktikus tanácsok, ha látványtervezővel dolgoztat

2021.11.05
Amikor árajánlatot kér az ember egy látványtervezőtől, teli van kérdésekkel. Legtöbbször az sem világos, mi a különbség a lakberendező és a látványtervező között. Ami nekem már megszokott rutin, az az ügyfél számára valószínűleg közel sem annyira egyértelmű. "Mi kell a munkához?" "Hányat módosíthatok?" "Mennyi ideig fog tartani ez az egész?" "Mi van, ha nem tudom mit akarok?" "Mi az, amit tud egy látványtervező, és mi az, amit egy lakberendező?"


Összeírtam néhány praktikus tanácsot a munka hatékonyságának növeléséhez. Nagyon sokmindent tisztáz a szerződés, amit a munka megkezdése előtt át lehet olvasni, ide azokat a praktikákat gyűjtöttem, amiket az évek során tapasztalatak alapján szedtem össze.


1. Szobáról szobára haladjunk a tervezéssel, ne csapongjunk, mert az a tapasztalatom, hogy a figyelmet fókuszálni kell az eredményességhez, amennyire lehet.


2. Ha valamin változtatni szükséges, vagy nem áll össze valahogy az összkép (van ilyen, hogy valaki nem tudja mi nem jó, csak hogy nem tetszik), hagyjuk ülepedni pár napot a dolgot. Ha az ember nem néz rá a próbaképekre percenként, hanem hagyja elszokni a szemét tőle, akkor néhány nap múlva sokkal tisztábban fogja látni, mi volt a gond. Sokan türelmetlenek, pedig ez egy alkotási folyamat, muszáj időt adni magunknak, el kell távolodnunk időnként a munkától, mert nem lesz lehetőség száz variációt átnézni.


3. Nem jó, ha sok ember véleményét vonjuk be a tervezésbe. Amikor az ügyfél a családon kívül a tágabb családot, szomszédságot, kollégákat is bevonja egy-egy döntésbe, olyankor teljesen összezavarodik, elbizonytalanodik, hiszen mindenki más véleményen lesz. Érdemes csak azoknak a véleményét összegezni, akik lakni fogják a házat.


4. A változtatásokat mindig egybe összeírva érdemes elküldeni. Egy módosítás lehet, hogy csak perceket vesz igénybe (pl. falszín módosítása), lehet, hogy órákat (új bútor modellezése). Ehhez hozzájön a változtatásról készült próbarender, ami olyan 15 perc. Így összesen egy darab módosítás lehet, hogy 1 óra 15 percet vesz igénybe. Mondjuk egy új bútor behelyezése a térbe. De legjobb esetben is 20-25 percet. Ehhez hozzájön, hogy elküldöm emailben a próbaképet, és várok a válaszra, ez átlag 6-24 óra, de néha vacakol a gmail, és akkor akár több nap is lehet, mire választ kapok. Így hónapokig is elhúzódhat akár egyetlen szoba elkészülése!

 Viszont ha egy listát kapok, amin az ÖSSZES módosítás szerepel, akkor: minden módosítást egy szuszra meg tudok csinálni, nem kell ki-be kapcsolgatni a gépet, szoftvereket betölteni, előkészülni, emailekben keresgélni, hogy mit hogy beszéltünk meg, újra átnézni az inspirációs képeket, hogy "hangulatba" kerüljek. Csak egyszer renderelek próbaképet, egyszer írom meg az emailt, így minimum egy napot biztos spórolunk, és hát pénzt is, mivel két módosítási kört tartalmaz az alap ár.


5. A lehető legegyszerűbben, felsorolásszerűen, tagoltan érdemes megfogalmazni a listákat. Az emailek ugyan szűkös lehetőséget biztosítanak a megfelelő tördelésre, de a félreolvasások, félreértéelmezések is minimanizálhatók, ha tagoltan írunk, ráadásul lehet hivatkozni, hogy pl.: "A november 5-i emailünk 4. bekezdésében leírt módosítás kimaradt, ezt pótolni szükséges." És akkor nem kell újra ugyanazt leírni, amit abban a levélben már leírtunk egyszer.


6. "Valami nem jó", "ide kéne valami változtatás", "itt dobjuk fel valamivel", "ide tegyünk valami világosat" "valamit változtassunk a fényeken".... ezek azok a tipikus mondatok, amivel én sajnos nem tudok mit kezdeni, mivel az ilyen mondatok engem tippelésre kényszerítenek. Minden tippelés egy módosítás (4. pontban taglaltak szerint), és így gyorsan kifogyunk az alapárat tartalmazó két módosítási körből. Ez különbözteti meg többek között a lakberendezőt a látványtervezőtől: míg neki bevett formulái vannak arra, hogyan vezesse rá a megrendelőt a végső döntésre, addig én csak adatokból tudok építkezni. 


6. Egy személy kommunikáljon. Sajnos szintén elég gyakran előfordul, hogy férj vagy feleség felváltva érkeznek a kérésekkel, sőt van, hogy nem is értenek egyet, és egymást kijátszva próbálják az akaratukat érvényesíttetni rajtam keresztül... ezzel sajnos nem tudok mit kezdeni... mármint, ha nem ért a két fél egyet. A végén a békéltető szerepében találom magam. :) Mivel én grafikus vagyok, nem lakberendező, így az ennyire kényes helyzetek megoldására szintén nincs formulám. Így idéntől már a szerződésben is rögzítve lett, hogy csak egy emberrel tartom a kapcsolatot.


7. Mindig a legteljesebb dokumentációt adjuk át az árajánlat kéréshez, ugyanis az árajánlatot nagyban befolyásolhatja, ha stratégiai fontosságú adatok hiányoznak: pl. pontos műszaki alaprajz, színkódok, bútorok műszaki rajza. Emellett a hiányzó adatok a munkaidőt is kitolhatják, amit előre tudnom kell a kalkulációhoz, ugyanis az árajánlat a vállalt határidőket is tartalmazza.